Tips & Informatie voor ouders

Wat ouders moeten weten

Wat ouders moeten weten

Denk op dezelfde manier over de online wereld als over de gewone wereld. Net zoals je je kinderen vertelt niet met vreemden op straat te praten, moet je je kinderen ook bewust maken van de potentiŽle gevaren van het Internet.
De informatie hieronder geeft je informatie over hoe je de online veiligheid van je gezin het beste kunt beschermen.

 

Wat moet ik doen om te zorgen dat mijn kinderen veilig online gaan?

Wat moet ik doen om te zorgen dat mijn kinderen veilig online gaan?

Probeer er voor te zorgen dat je het Internet zelf ook begrijpt. Dit is de beste manier om je kind te helpen om veilig te kunnen internetten. Je kinderen zullen je adviezen waarschijnlijk pas serieus nemen als ze weten dat je weet waar je over praat.
Interesse tonen voor wat je kind online doet, betekent niet automatisch een gebrek aan vertrouwen. Net zoals je geÔnteresseerd bent in hun "echte" vrienden, is het verstandig ook interesse te tonen voor hun ''webvrienden''.

 

Hoe moeten we op het Internet omgaan met persoonlijke informatie?

Hoe moeten we op Internet omgaan met persoonlijke informatie?

Leg er bij de andere leden van het gezin de nadruk op dat het absoluut uit den boze is om persoonlijke informatie online te geven aan andere mensen of websites. Zelfs langdurige online "vrienden" zijn eigenlijk vreemden - je weet immers niet wie ze 'echt' zijn. Herinner je kinderen eraan, dat alles wat ze zeggen in een chatruimte ook kan worden gelezen en afgedrukt door iemand anders dan de persoon met wie ze aan het 'chatten' zijn. Alles wat ze over zichzelf zeggen in een chat of in een community is openbaar en kan dus door iedereen, met welk doel dan ook, worden gebruikt.

 

Hoe leer ik mijn kinderen om te gaan met schokkende berichten of beelden op Internet?

Hoe leer ik mijn kinderen om te gaan met schokkende berichten of beelden op Internet?

Leer je kinderen nooit in te gaan op schokkende, vervelende of suggestieve berichten. Zeg tegen je kinderen dat ze je altijd op de hoogte moeten brengen als ze berichten ontvangen die hen shockeren, in verwarring brengen of die ze niet begrijpen, of als ze schokkende beelden zien op het Internet.


Welke technische veiligheidsmaatregelen zijn er beschikbaar?

Welke technische veiligheidsmaatregelen zijn er beschikbaar?

Er is geen volledig waterdichte manier om je kinderen in de gewone wereld te beschermen. Dit geldt ook voor de wereld van het Internet. Maar, net als in de gewone wereld, kun je wel online veiligheidsmaatregelen nemen om zo de kans dat je kinderen gevaarlijk en ongepast materiaal vinden of in contact komen met mensen die niet het beste met ze voor hebben, verminderen. Vele bedrijven ontwikkelen producten die ertoe bijdragen dat het Internet een veiligere, meer gezinsvriendelijke plaats wordt voor jonge surfers.

 

Wat werkt en wat werkt niet?

Wat werkt en wat werkt niet?

Omdat ieder gezin verschillend is, is er geen enkele software- of technologieoplossing die geschikt is voor iedereen. Bij het ene gezin werkt het 'erewoord'- of afspraak-is-afspraak-systeem met kinderen. Het andere gezin wil het zekere voor het onzekere nemen en bijvoorbeeld filtersoftware plaatsen. Dit is software die ervoor zorgt dat bijvoorbeeld plaatjes met teveel bloot erin niet worden getoond. Weer een ander gezin wil het liefst software installeren waarmee alle online-activiteiten van kinderen worden opgespoord en geregistreerd. Er bestaan in ieder geval allerlei soorten software.

 

Wat raadt MSN me aan?

Wat raadt MSN me aan?

Als je werkt met Internet Explorer, dan raden we je aan om maximaal gebruik te maken van het Microsoft Internet Explorer Filter om de toegang voor je kinderen te beperken tot de websites die jij voor hen geschikt vindt. Op die manier creŽer je een veiligere en aangepaste omgeving voor je kinderen. Indien je zelf wilt gaan internetten, kun je de instellingen van de Microsoft Internet Explorer Filter annuleren. Maar denk er wel aan deze instellingen weer opnieuw te activeren.

 

Filter

Hoe kan ik de internettoegang voor mijn kinderen beperken tot bepaalde sites?

Hoe kan ik de internettoegang voor mijn kinderen beperken tot bepaalde sites?

Je kunt gebruik maken van de Microsoft Internet Explorer Filter om de toegang voor je kinderen te beperken tot de websites die jij voor hen geschikt vindt. Op die manier creŽer je een veiligere en aangepaste omgeving voor je kinderen. Als je zelf wilt gaan internetten, kun je de instellingen van de Microsoft Internet Explorer Filter annuleren. Maar denk er wel aan om deze instellingen als je klaar bent, weer opnieuw te activeren.

 

Hoe gebruik ik de Microsoft Internet Explorer Filter?

Hoe gebruik ik de Microsoft Internet Explorer Filter?

Volg de volgende stappen om de Microsoft Internet Explorer Filter te gebruiken:
 

  1. Open Internet Explorer   2. Klik op Extra   3. Klik op Internet-opties   4. Klik op Inhoud   5. Bij Internetrestricties klik op Inschakelen   6. Klik op de verschillende categoriŽn en kies het niveau dat u wilt.   7. Klik op het tabblad Goedgekeurde websites en geef op welke URL's van websites goed- of afgekeurd zijn   8. Klik op Algemeen en selecteer het selectievakje "De supervisor kan een wachtwoord typen zodat gebruikers inhoud kunnen bekijken waarvoor beperkingen gelden"   9. Klik op de knop Wachtwoord instellen 10. Typ een wachtwoord naar keuze en geef een geheugensteun op 11. Klik op OK 12. Klik op Toepassen. Wanneer je gevraagd wordt een wachtwoord in te voeren, gebruik dan het wachtwoord dat bij punt 10 is opgegeven.

 

Blijf in de buurt bij uw kinderen en de pc.

Blijf in de buurt bij uw leerlingen en de pc's.

Wanneer je kind nu gaat internetten, heeft hij enkel toegang tot die sites die jij hebt goedgekeurd. Toegang tot de andere sites is pas mogelijk als het wachtwoord wordt ingetypt. Indien je zelf wilt gaan internetten, ga dan opnieuw naar Extra/Internet-opties/Inhoud en klik op Uitschakelen. Je moet dan wel het wachtwoord intypen.