Muziek: downloaden, branden, rippen en opslaan.

 

Veel mensen gebruiken de computer om muziek te downloaden van internet. Websites waar je muziek kunt downloaden zijn b.v. I-Tunes, E-mule en Pirate Bay. Bij sommige websites (b.v. I-Tunes) moet je betalen, andere sites (b.v. Pirate Bay) zijn gratis. Gratis sites voor muziek zijn vaak illegaal: het mag officieel niet. Soms zitten er virussen in de muziekbestanden, dus pas op met downloaden!

Een gratis én legale muziek-site is www.spotify.com. Je kunt daar geen muziek downloaden, maar wel gratis luisteren. Ook op youtube kun je veel gratis muziek vinden.

 

Veel mensen ‘branden’ ook CD’s: ze maken een kopie van een CD of ze kiezen nummers van verschillende CD’s en maken daarvan een nieuwe CD. Een bekend programma om CD’s te branden is Nero. Maar het kan ook met het programma ‘Windows Media Player’.

 

 

 

 

 

 

Op een normale CD staan vaak hele grote bestanden: de ‘WAV-bestanden’. Daarom ‘rippen’ veel mensen CD’s: ze veranderen de grote WAV-bestanden in mp3- of WMA-bestanden. Die zijn vaak wel 10 keer kleiner. Op één CD passen bv. vaak veel meer dan 100 mp3-liedjes. Rippen kan je b.v. met het programma ‘Windows Media Player’. Je kunt de bestanden opslaan op de computer (in de map ‘Mijn muziek’), maar ook op een CD, een memory-stick of een mp3-speler.

 

Wil je meer weten over muziek op internet? Kijk dan eens op digimuziek.nl.