Foto’s en plaatjes op de computer zetten:

                    

Één foto of plaatje kopiëren van de USB-stick naar de computer:

- Doe de USB-stick in de computer

- Klik op ‘Map openen en bestanden weergeven met Windows Verkenner’

- Dubbelklik op de map die je wilt openmaken

- Klik één keer op een foto. De foto krijgt nu een blauw randje: hij is geselecteerd.

- Druk op Control + c om de foto te kopiëren.                    

- Klik nu op ‘minimaliseren’ (het streepje rechtsboven).

- Klik op ‘Start’ en ‘Mijn afbeeldingen’.

- Druk op Control + v om de foto te plakken.

 Je hebt nu de foto gekopieerd van de USB-stick naar de computer.

 

Een paar foto’s of plaatjes kopiëren van de USB-stick naar de computer:

- klik op de map van de USB-stick die je hebt opengemaakt (helemaal beneden in de blauwe balk) om hem weer  groot te maken.

- klik één keer op ‘de eerste foto die je wilt kopiëren’, en druk op ‘Shift’ en klik met de muis op de laatste foto die je wilt kopiëren. Als het goed is worden nu een paar foto’s blauw.

- Druk op Control + c om de foto’s en plaatjes te kopiëren

- Klik op de map ‘Mijn afbeeldingen’ (helemaal beneden in de blauwe balk) en druk op Control + v.

 

Alle foto’s van een map kopiëren van de USB-stick naar de computer:

- Klik op de map van de USB-stick die je wilt kopiëren.

- Druk op Control + c om de foto’s te kopiëren

- Klik weer op de map ‘Mijn afbeeldingen’ en op control + v. Nu heb je de map naar ‘Mijn afbeeldingen’ gekopieerd, en staan alle foto’s en plaatjes dus op de computer.

 

Foto’s op je computer bekijken:

- Dubbelklik op de map om hem te openen.

- Klik op ‘Als diavoorstelling weergeven’ (linksboven), en bekijk alle foto’s. Vind je het genoeg? Klik dan op het kruisje om te stoppen.

 

De USB-stick uit de computer halen:

 

- Klik nu helemaal rechtsonder  op ‘Hardware veilig verwijderen’ en op ‘USB-apparaat voor massaopslag – station … veilig verwijderen’. Wacht tot je ziet: ‘Hardware kan veilig worden verwijderd’. Haal nu de USB-stick uit de computer.

 

Foto’s van je digitale camera op de computer zetten:

Foto’s van een digitale camera kan je op de computer zetten. Dan kan je ze b.v. per e-mail naar vrienden of familie sturen, of je kunt ze op de computer bekijken met de opdracht ‘Als diavoorstelling weergeven’. Ook kan je een foto in een tekst zetten, b.v. als je mensen wilt uitnodigen voor een feest.

Foto’s op de computer zetten doe je zo:

 

De kabel in de computer doen en de foto’s bekijken:

1. Steek de kabel in je camera en in de computer.

2. Klik op ‘Map openen en bestanden weergeven’ (het gele mapje), en op ‘Ok’.

3. Zie je nog een geel mapje? Klik dat dan ook open.

4. Je kunt nu je foto’s bekijken, en je kunt ze kopiëren naar ‘Mijn afbeeldingen’:

 

De foto’s kopiëren naar ‘Mijn afbeeldingen’:

5. Klik op ‘Bewerken’ en ‘Alles selecteren’.

6. Klik weer op ‘Bewerken’, en dan op ‘Naar map kopiëren’.

7. Klik nu op ‘Mijn afbeeldingen’, en dan op ‘Kopiëren’. Nu staan je foto’s op de computer.

8. Klik op ‘Start’, dan op ‘Mijn afbeeldingen’ en bekijk je foto’s.

 

De kabel uit de computer halen:

9. Klik weer rechts beneden op je scherm op ‘hardware veilig verwijderen’, klik nog een keer, en wacht tot je het bericht krijgt: ‘Hardware kan veilig worden verwijderd’. Nu kun je de kabel uit de computer halen.

 

           

 

Je foto’s bekijken als dia-presentatie:

 

1.         Klik op ‘Start’, en op ‘Mijn afbeeldingen’.

2.         Klik linksboven op ‘Als dia-voorstelling weergeven’.

3.         Bekijk je foto’s.

4.         Klaar? Klik dan op het rode kruisje.

 

Let Op: Je foto’s staan nu op de computer, en andere mensen kunnen ze dus ook bekijken. Wil je dat niet? Dan moet je ze uit ‘Mijn afbeeldingen’ verwijderen:

 

1.         Klik weer op ‘Start’ en op ‘Mijn afbeeldingen’.

2.         Klik met je muis op de eerste foto.

3.         Druk de Shift-toets in, houd hem vast en klik met je muis op de laatste foto. Als het goed is, worden ze nu allemaal blauw: ze zijn geselecteerd.

4.         Klik met je rechtermuisknop, en kies ‘Verwijderen’. Klik daarna op ‘Ja’.

 

 


 

Muziek en foto’s op de computer

 

Muziek: downloaden, branden, rippen en opslaan.

Veel mensen gebruiken de computer om muziek te downloaden van internet. Websites waar je muziek kunt downloaden zijn b.v. I-Tunes, E-mule en Pirate Bay. Bij sommige websites (b.v. I-Tunes) moet je betalen, andere sites (b.v. E-mule) zijn gratis. Gratis sites voor muziek zijn vaak illegaal: het mag officieel niet. Soms zitten er virussen in de muziekbestanden, dus pas op met downloaden!

Een gratis én legale muziek-site is www.spotify.com. Je kunt daar geen muziek downloaden, maar wel gratis luisteren. Ook op youtube kun je veel muziek vinden.

Veel mensen ‘branden’ ook CD’s: ze maken een kopie van een CD of ze kiezen nummers van verschillende CD’s en maken daarvan een nieuwe CD. Een bekend programma om CD’s te branden is Nero. Maar het kan ook met het programma ‘Windows Media Player’.

Op een normale CD staan vaak hele grote bestanden: de ‘WAV-bestanden’. Daarom ‘rippen’ veel mensen CD’s: ze veranderen de grote WAV-bestanden in mp3- of WMA-bestanden. Die zijn vaak wel 10 keer kleiner. Op één CD passen b.v. vaak veel meer dan 100 mp3-liedjes. Rippen kan je b.v. met het programma ‘Windows Media Player’. Je kunt de bestanden opslaan op de computer (in de map ‘Mijn muziek’), maar ook op een CD, een memory-stick of een mp3-speler.

                 

Nero

 

scanner

 

usb- of memory-stick

 
 

 


Digitale foto’s

Digitale foto’s zijn foto’s die je op je computer kan zetten. Dat is makkelijk, goedkoop en heel mooi: op een computer zien foto’s er vaak prachtig uit. Je kunt de foto’s maken met een digitale camera, of je kunt ‘papieren’ foto’s scannen met een scanner. Dat is een apparaat dat van foto’s en tekeningen, maar ook van formulieren of teksten computer-bestanden kan maken. In een digitale camera zit een ‘kaartje’ dat je in je computer kunt stoppen. Je kunt dan de foto’s kopiëren naar de map ‘Mijn afbeeldingen’. Als je een foto wilt scannen leg je hem in de scanner en start het scanprogramma.

Je kunt foto’s en plaatjes b.v. opslaan als BMP-, JPG- of GIF-bestanden. BMP en JPG zijn goed voor foto’s. GIF-bestanden zijn vooral voor tekeningen handig. BMP zijn vaak grote bestanden. Bij JPG-bestanden kan je kiezen: een groot bestand heeft de beste kwaliteit, maar je kunt ook een veel kleiner bestand maken met een goede kwaliteit. Kleine bestanden zijn vaak handig als je een foto per e-mail wilt sturen.

Als de foto’s op de computer staan, kan je ze ook bekijken of aan andere mensen laten zien: Klik op ‘Start’ en daarna op ‘mijn afbeeldingen’, selecteer de foto’s die je wilt zien en klik op ‘Als diavoorstelling weergeven’ (linksboven). Probeer het maar eens!